SAĞLIK TURİZMİ VE BOLU


Turizm Haftası Etkinlikleri kapsamında ,A.İ.B.Ü. Meslek Yüksekokulu’nda “Sağlık Turizmi ve Bolu’nun Sağlık Turizminde Geleceği” konulu bir konferans düzenlendi.

Ankara , Yüksek İhtisas Üniversitesi Mütevelli heyeti Başkanı ve Koru Pelit Otel İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr.Hasan Biri ‘nin verdiği konferansa katılımcı sayısının az olduğunu gözlemledik. Bolu’ da yapılan toplantılara, seminerlere karşı kendini gösteren ilgisizlik, bu konferansta da ortaya çıktı. Konferansa ilgisizliği, Bolu da bu konuya ilgi duyan kişilerin azlığı yanında , Meslek Yüksel Okulu ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün yeterli tanıtımı yapmamış olması olarak ta açıklayabilir.

Konferansta konuşmacı olarak dinlediğimiz Prof. Dr. Hasan Biri, bir tıp doktoru ,Ankara ‘da sağlık alanında uzmanlaşmış bir vakıf üniversitesinin ve özel hastanelerin yönetim kuruşlu başkanı. Prof. Biri’nin Bolu’yla ilgisi ise geçmişi 50 seneye dayanan Bolu’nun ülke çapında bilinen turizm markalarından olan Koru Oteli satın alması .

Konferansta edindiğimiz bilgilere göre, sağlık turizminin Dünya’da ve ülkemizde son yıllarda hızla yükselen bir ivme kazandığı ve alternatif bir turizm çeşidi olarak ortaya çıktığı anlaşılıyor. Dünya üzerinde tedavi amaçlı pek çok seyahatin gerçekleştiğini, dünyada sağlık turizmi bütçesinin 100 milyar dolara dayandığını ve bu miktardan en büyük payın ( yüzde altmış) uzak doğu ülkelerine gittiğini öğreniyoruz. Türkiye’nin son 10 – 15 yıldaki sağlık alt yapısının değişimi , ülkemizin, bu konuda yurt dışında rekabet edecek bir noktaya gelmesini sağlanmış.

Sağlık turizmi, klasik turizm ve turist tanımlamalarından esinlenilerek ; “sağlığına kavuşmak için ikamet ettiği ülkeden başka bir ülkeye herhangi bir sebeple tedavi amacıyla giderek 24 saatten fazla kalmasıyla” ortaya çıkan bir turizm hareketi olarak tanımlanmış. Tedavi amaçlı olarak başka bir ülkeye gidene de “sağlık turisti” denilmiş.

Geçmişten bu yana, klasik turizm literatüründe Termal Turizm için kullanılan Sağlık Turizmi tanımlaması genişletilip , içine , Tıp Turizmi (Hastanelerde tedavi ve ameliyat vb. işlemler) ve eskiden “ Üçüncü Yaş Turizmi” denilen turizm çeşidi de, “Yaşlı ve Engelli Turizmi” adını alarak sınıflandırmaya dahil olmuş . İşin içine “Tıp turizmi”; tedavi, ameliyat girince de pek tabii olarak Sağlık Turizmi, Turizm Bakanlığı yerine , Sağlık Bakanlığı’nın ilgi alanına giren bir konu olmuş. Nitekim , Turizm Bakanlığı kaynaklarında sağlık turizmi adı altında sadece termal turizm tanımlamasının yer almaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı da ,Sağlık Turizmi Daire Başkanlığı’nı oluşturarak kurarak bu turizmi hareketini kontrolünü sağlamayı amaçlamış.

Prof.Hasan Biri , Bolu’ nun özelikle termal turizm açısından son yıllarda bir atılım gösterdiğini ,kamu ve özel hastanelerindeki gelişimle ile birlikte, Bolu’nun ülkemizdeki sağlık turizm hareketinden pay alan ilk on beş il içine rahatlıkla girebileceğinin altını çizerek, Bolu’ da Sağlık Turizmi Çalıştayı düzenlenmesinin gereğinden de bahsetti . Bu çalıştayda özellikle Bolu’ daki termal turizmin durumunun ve geleceğinin konuşulmasının da yararı ortadır.

Prof. Hasan Biri’ nin verdiği bilgilerden, mütevelli başkanı olduğu grubun , Koru’yu otel olarak faaliyetine devam ettireceklerini , burada , sağlık turizmi ile ilgili her hangi bir yapılanmaya gitmeyecekleri anlaşılıyor. Ancak, sağlık alanında Ankara’da önemli bir bilgi birikimi ve yatırımları bulunan grubun , Bolu’ da önümüzdeki yıllarda sağlık alanında bir vakıf üniversitesi kurabileceği ve sağlık turizminde çok yüksek bir uzmanlaşma gerektiren “Tıbbı Turizmin “ Bolu’ da başlamasına öncülük edeceği de anlaşılıyor.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Reşat Demirel - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.